Ürün veya hizmet üreten herhangi bir kuruluşun başına gelebilecek en kötü şey olan israfı en aza veya sıfıra indirgeyerek, verimliliği tam anlamıyla kullanmayı hedefleyen bir üretim sistemidir.
İsrafın yanı sıra işçilik, maliyet, stok, fire, hurda, müşteri memnuniyetsizliği gibi istenmeyen unsurları sadeleştirerek, mükemmelliği hedefler.
Yalın üretim fikri ilk olarak 1990’larda Toyota Üretim Sistemi tarafından desteklendi, uygulamaya konuldu ve “Yalın Üretim (Lean Manufacturing)” olarak adlandırıldı.
Yalın Üretim Prensipleri
Değerin Tanımlanması: Yalın düşüncede her faaliyet değer kavramına göre değerlendirilir. Değer, müşteri tarafından tanımlanır. Müşterinin gözünde değer kabul edilmeyen her faaliyet israftır.
Değer Akış Analizi: Yalın düşüncede ikinci adım değer akışının analiz edilmesidir. Sürecin tüm adımları hammaddeden nihai ürüne kadar tanımlanır. Böylece süreçte yer alan israflar ortaya çıkartılır.
Sürekli Akış Müşterinin: Müşterinin tanımladığı değeri, istenen kalitede ve zamanda, en ucuza üretmek için tanımlanan israfların elemine edilerek kesintisiz akışın sağlanmasıdır.
Çekme Sistemi: Bu aşama, müşterinin ürünü/hizmeti istediği zaman
almasına olanak vermekte ve müşteri talebi olmadan üretim yapılmamasını sağlamaktadır.
Mükemmellik Arayışı: Sistem sürekli iyileştirilerek mükemmel bir
yapıya kavuşması hedeflenir.